dimecres, 4 de desembre del 2013

Àguila Cridanera Grossa (Aquila clanga), nova espècie citada a L'Hospitalet

L'àguila cridanera grossa (Aquila clanga) és un rapinyaire de gran tamany, de 59- 69 cm de llargària i 153-177 cm d'envergadura. Nia a boscos boreals i és una raresa a l'estat espanyol. No obstant això, els darrers anys s'han observat fins a quatre o cinc exemplars que hivernen a l'embassament del Fondo, a Elx, Alacant i un d'ells, marcat amb un emissor via satèl·lit i procedent d'Estònia, ha passat en les seves migracions per damunt de Catalunya (figura 1).

Figura 1. Desplaçaments de l'àguila cridanera grossa estonia 'Tonn' els hiverns 2009-2011 a la Península (extret de Gutiérrez et al 2013, Observaciones de Aves Raras en España 2011. Ardeola 60(2): 437-506

A Catalunya és una espècie molt rara per bé que el novembre de 2011 va aparèixer un jove de primer hivern a Pals, Baix Empordà el 17 de novembre (Gerard Dalmau, Miquel Angel Fuentes). Allà va restar una setmana fins que el 30 de novembre el mateix exemplar (deducció feta a partir de les fotografies efectuades a un i altre lloc) va aparèixer al Remolar i maresma de les Filipines, Viladecans, Delta del Llobregat (Eio Ramón i altres).

Àguila cridanera grossa a la Maresma de les Filipines, Viladecans, 30.11.2013 © Eio Ramón

A les 11 del matí del dia 1 de desembre de 2013, Àlex Mascarell va observar l'exemplar a cal Tet, El Prat de Llobregat des d'on va veure com s'anava direcció a Bellvitge i el riu. A les 13:46 aproximadament (' ...vols de les dues. Poder menys quart o algo aixi...') va veure l'àguila cridanera sobre el riu, a L'Hospitalet de Llobregat, essent aquesta sorprenent cita, la primera observació d'aquesta raresa al nostre terme municipal.

Àguila cridanera grossa, riu Llobregat, 1.12.2013  © Àlex Mascarell

Es dona la circumstància de que el mateix dia, a les 13:30 es va veure un altre jove d'aquesta espècie a Vilanova i la Geltrú, Garraf  (Ramón Solís) però la coincidència horària permet assegurar que es tracta d'un exemplar diferent. Enguany sembla un any on l'espècie s'està observant a les nostres latituds (vegeu un mapa de les observacions actuals a França aquí), fet que explicaria aquesta sorprenent i celebrada observació que afegeix una nova espècie al catàleg de la fauna vertebrada de L'Hospitalet de Llobregat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada