dissabte, 22 d’octubre de 2011

Polla pintada (Porzana porzana), nova espècie d'ocell per a L'Hospitalet de LlobregatPorzana porzana. Riu Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, 21.10.2011 © Ricard Gutiérrez

El dia 17.10.2011, un exemplar juvenil de Polla pintada (castellà: polluela pintoja, científic: Porzana porzana) va entrar per un pati de llums d'un edifici de la ciutat de Barcelona (Óscar Akira Tange).

L'exemplar, clarament en migració cap els seus quarters d'hivernada, va aterrar a la ciutat de Barcelona abans no pogués arribar a l'aiguamoll més proper, el delta del Llobregat, on aquesta espècie és regular. L'exemplar va ser transportat pels Agents Rurals al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, de la Generalitat de Catalunya. Allà va ser ingressat per a la seva recuperació que va culminar en data 21.10.2011. Es va decidir per criteri veterinari d'alliberar-lo aquell mateix dia en la seva ruta migratòria normal i dins un hàbitat adient. I per això vaig ésser encarregat d'alliberar-lo el més aviat del lloc de troballa dins el medi natural adient, és a dir, al riu Llobregat dins L'Hospitalet de Llobregat, dins el mateix Barcelonès (Ricard Gutiérrez).

Porzana porzana amb el riu Llobregat de fons, L'Hospitalet de Llobregat, 21.10.2011 © Ricard Gutiérrez


La polla pintada és un ocell de la família dels ràl·lids, com la fotja, el rascló o la polla d'aigua, però del gènere més petit dins els que tenim representats a Catalunya: el Porzana o 'polluelas' en castellà. de 23 cm de longitud, és un migrant escàs i hivernant irregular el Delta del Llobregat. El pas de tardor a la nostra àrea s'esten des de la primera desena de setembre fins a la tercera d'octubre, amb observacions aïllades el novembre (Gutiérrez et al 1995, Els Ocells del Delta del Llobregat, Lynx edicions). Vegeu també la gràfica d'anellaments a Catalunya del portal SIOC.cat a sota. Els hivernants s'han detectat el desembre i el gener tot i que a hores d'ara és un hivernant molt escàs a Catalunya (Gutiérrez 2011, Porzana porzana In Atlas dels ocells de Catalunya a l'hivern 2006-2009, ICO/Lynx eds.).


Porzana porzana. Anellaments a Catalunya (Font: SIOC.cat). La presència de l'espècie és relativament més abundant a la primavera que a la tardor, mentre que és molt rara a l'hivern (de fet no apareix a la gràfica)


Porzana porzana. Riu Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, 21.10.2011 © Ricard Gutiérrez.Observeu que les ales són totalment noves, amb tot el marge de les plomes ben definit i sense desgast aparent.


L'exemplar alliberat era un juvenil: l'iris de l'ull era grisós amb un anell marró estret voltant la nineta i el que es veu millor, la lista superciliar, loral i les auriculars (la cara) són marrons amb zones blanques, no d'un to gris. Hi ha una excel·lent descripció de la identificació d'aquest gènere Porzana i del rascló a Europa publicada en anglès a la revista Dutch Birding, 17 de 1995 que es pot descarregar en pdf aquí (Becker 1995, Dutch Birding 17: 181-211).

Porzana porzana. Riu Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, 21.10.2011 © Ricard Gutiérrez

La present cita és la primera per a L'Hospitalet de Llobregat, malgrat l'espècie, en ser regular al delta del Llobregat probablement hagués passat en alguna ocasió pel riu, on va ser alliberat el present exemplar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada