dilluns, 20 de juny del 2011

Horticultura de balcó


El passat dia 18.6 es va celebrar una sessió pràctica de Pessics de Ciència, el cicle d'activitats i conferències que fa habitualment el Centre Cultural de Sant Josep, a la ciutat, però que en aquesta ocasió va emigrar momentàniament als jardins de can Sumarro. Tractava d'horticultura domèstica. Hi vam anar amb en Gerard (12 anys) que va aprendre a plantar enciams i raves. Vist l'interès del tema, gestionat per l'ocasió per l'equip de Serveis d'Educació Ambiental Roda per a Pessics de Ciència, us en deixem les instruccions i forma de procedir per tal de tenir un balcó ple d'hortalisses, tal i com ens ho van explicar. A la biblioteca de can Sumarro hi ha bibliografia al respecte pel públic més interessat.


Segons se'ns va explicar, per un enciam és suficient amb un recipient (ampolla de plàstic o tetra-brik) d'un litre. Si es volen plantar raves també cal una garrafa de cinc litres, que és l'opció que vam fer. Cal retallar la garrafa als efectes que es converteixi amb un test per a la plantació.


Un cop retallada la garrafa cal fer uns forats a la base perquè quan es regui marxi l'aigua i no s'embassi. Es poden fer amb un punxó, ajudats d'una superfície per fer força com ara un tubo de l'estil del que ens van deixar. Però hi ha altres possibilitats. El cas és fer uns pocs forats, com els d'un test de veritat.



Per tal que no marxi la terra pels forats cal posar una base, d'uns dos dits, de pedretes que serveixin de drenatge. En aquest cas eren unes pedres rodones que ens van proporcionar però podrien servir còdols per exemple.



A continuació cal afegir-hi terra. No qualsevol terra. Segons la bibliografia que hi havia allà de la biblioteca no tot serveix. El cas és que ha d'haver-hi una part d'adob (en aquest cas compost que portaven les monitores) i una altra d'un element que espongi la terra i la deixi abastable a les arrels. Es va emprar escorça de coco, barrejada meitat i meitat (al 50%) amb el compost, produint aquesta mescla, mullada, que s'havia de col·locar dins el test.



Un cop preparat el terra, s'havia de fer un forat per a posar-hi el plançó d'enciam, que portava una mica de pam de terra. Es podia fer amb les mans o amb un estri de jardineria, plantador, que ve a ser un punxó cònic. Els raves es plantaven d'una forma més senzilla. Amb el dit es feia un forat de 2 cm de fondària i es posaven algunes llavors. Es tapava i ja estava preparat. Cada llavor s'ha de plantar a la fondària adequada o no sortirà. Als quadres que ens van donar i que reproduïm s'explica força bé.


I després de regar-la amb una regadora o aigua sense massa força sinó com de pluja (perquè no marxin els nutrients) ja teníem enllestit el planter de raves i enciams!.


Durant la sessió es va repartir documentació en forma de DINA4 de com plantar i del calendari de les plantacions, que reproduïmb a continuació.


Esperem que els resultats siguin com els del test que tenien allà de mostra, amb enciams, raves i també tomàquets. Molt bé Pessics de Ciència!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada