dijous, 2 de juny del 2011

Corriols petits a la Torre Gran

Corriol petit (Charadrius dubius). Adult. Torre gran, L'Hospitalet de Llobregat, 2.6.2011 © Ricard Gutiérrez.

El corriol petit, Charadrius dubius, és un ocell limícola de l'ordre dels Caradriformes, família dels caràdrids, emparentat amb fredalugues, pigres i daurades, el que en castellà es coneix com a 'chorlitos' essent aquest, pel seu tamany, el que en castellà seria un 'chorlitejo'. De les tres espècies de corriols que hi ha presents a Catalunya dos han estat observats a L'Hospitalet: el corriol petit, aquí present i el corriol gros, que és estrictament migratori. El tercer del grup és el corriol camanegre, que cria a les platges per exemple (tot i que cada cop és més escàs) a les properes del delta del Llobregat.

El corriol petit és un ocell estival que passa l'hivern en latituds més càlides tot i que alguns exemplars aïllats poden hivernar a Catalunya, per exemple a la vall Baixa del Llobregat. És típicament un ocell associat a cursos de riu on nia a les illes amb codols que es formen als seus cursos baixos i mitjans. També pot fer-ho en camps de conreu, marges de platges i basses aillades (vegeu mapa).

Enllaç

Corriol petit (Charadrius dubius). Mapa de les observacions registrades a Catalunya el 2011 fins el 2.6.2011 i incloent-hi l'actual (n=787, el·laborat en base a les dades generades pel portal ornitho.cat). Observeu com les observacions es concentren a la costa i seguint les valls dels rius així com a la depressió central. Manca a àmplies zones del Pirineu i prepirineu així com interior de Tarragona.





Fàcilment identificable dins els limícoles pel seu aspecte rabassut i compacte, presenta un collar complert negrós i una taca frontal negra, amb un anell ocular groc i absència de franja alar visible en vol. Aquestes característiques, unides al color de parts no plomades (potes cremoses pàl·lides, bec fosc i curt) donen les claus necessàries per a la seva identificació.


Corriol petit (Charadrius dubius). Adult. Torre gran, L'Hospitalet de Llobregat, 2.6.2011 © Ricard Gutiérrez


Fa unes setmanes naturalistes locals (Raúl Bastida, Ricard Gutiérrez) i d'El Prat de Llobregat (José García) ja havien detectat la presència de l'espècie a la bassa de laminació, de la Torre Gran, a L'Hospitalet de Llobregat.

L'espècie ja havia estat detectada altres anys al terme municipal i figura al catàleg de la fauna de L'Hospitalet, per bé que nia molt escassament i de forma gairebé reduïda al riu.


Corriol petit (Charadrius dubius). Adult. Torre gran, L'Hospitalet de Llobregat, 2.6.2011 © Ricard Gutiérrez

La troballa del corriol petit durant l'època de cria i de forma continuada en aquests espais de la marina de L'Hospitalet representa tant la consolidació d'una petita població local (quatre adults detectats el 2.6.2011) com una constatació de la potencialitat de la zona de la Torre Gran tant per a la fauna local com per a indret d'alimentació d'ocells en trànsit pel riu Llobregat en moments de baixa disponibilitat d'hàbitats soms com en casos d'avingudes com la del mateix dia 2.6.2011 i que podria haver afectat hàbitat de cria d'algunes espècies d'ocells aquàtics. En aquests moments, hàbitats protegits (la zona és tancada pel seu paper hidrològic) i amb certa predecebilitat quant a l'estabilitat de l'hàbitat són òptims com a futurs (ja actuals a petitat escala com en el present cas) indrets de cria, hivernada i migració d'espècies protegides. Esperem que el corriol petit no sigui la darrera.


Riu Llobregat al sud del pont de la C-31, L'Hospitalet de Llobregat, 2.6.2011 © Ricard Gutiérrez.
Observeu la càrrega important de sediments vermellosos arran de les pluges de les darreres hores i dies, aquest aspecte vermellós és el que li va donar nom en temps dels romans, el 'flumen Rubricatus', el riu vermell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada