dissabte, 3 d’octubre del 2020

Passing Xot


 

El xot (Otus scops) és un petit rapinyaire nocturn migratori que nia a Catalunya on també hi hiverna en petit nombre. És típic d'arbredes de ribera i bosquines mediterrànies on emet el seu característic xiulet, diferent de to entre mascle i femella però característic de les nits d'estiu. És una espècie regular al Delta del Llobregat, on nia, però que a L'Hospitalet ha desaparegut com a nidificant. El 2005 Ballesteros i Degollada, al seu catàleg de la fauna i flora de la ciutat el donaven com a nidificant en dos llocs de la marina de L'Hospitalet, però en la seva darrera revisió de 2020 ja no apareix com a espècie reproductora. De fet, el portal de cites ornitològiques ornitho.cat no recull cap observació de xot a la ciutat. 

Per aquestes raons, quan l'Eva Maria González va notar com alguna cosa havia aterrat sobtadament a la seva terrassa del barri de Sant Josep la matinada del dia 27.9.2020, es va sorprendre de veure el que va interpretar que era un pollet de mussol. La mida del xot i la seva cara de sorpresa (vegeu la foto), certament feien pensar que podia ser un animal que requeria atenció. I així va ser. Posat finalment en contacte amb els Agent Rurals de la Generalitat, el xot va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa on està essent atès per tal de retornar-lo al medi natural.

Malgrat el xot pot restar a algunes àrees temperades de Catalunya a l'hivern, es tracta d'una espècie migrant que travessarà el Sàhara i hivernarà a les zones tropicals de l'Àfrica (vegeu el mapa a la web del zoo en aquests enllaç). 



El xot que va aterrar a Sant Josep era un migrant, camí de l'Àfrica. Al gràfic adjunt podeu observar la fenologia mensual de les cites de xot recollides al portal ornitho.cat per a la comarca del Barcelonès, on s'observa que es detecta el xot ja quan arriba el març, però sobre tot l'abril i maig quan canta més per les nits i és fàcil de detectar. Després de la nidificació ja no se sent gaire i va desapareixent, amb poques cites, el setembre i l'octubre. Els exemplars de novembre i desembre són cites d'ocells que han restat aquí durant l'hivern.

En el cas que us trobeu mai una espècie protegida aviseu els agents rurals perquè se'n facin càrrec i es pugui recuperar. Potser és un migrant de llarga distància com aquest al que haurem ajudat a continuar els seus desplaçaments vitals.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada