dijous, 13 de febrer del 2014

Apadrinen el riu, on els ànecs descansen

Ànec griset Anas strepera  ♀ (esquerra) i ♂ (dreta). Riu entre ponts, 13.2.2014 © Ricard Gutiérrez

S'acosta la fi de l'hivern per a les espècies que han passat la temporada freda entre nosaltres. Astronòmicament encara queda d'hivern, però aviat (ja s'han vist les primeres a prop) les orenetes de les diferents espècies començaran a passar pel Llobregat no riu amunt sinó 'Europa amunt' venint de l'Àfrica on han passat els mesos de fred. Queda ben poc. Potser per això avui 13.2.2014 al riu descansaven agafant forces pel viatge que s'acosta uns quants exemplars dels hivernants xarxet Anas crecca i griset Anas strepera, aquest darrer molt escàs a L'Hospitalet i del que avui al riu entre ponts hi havia dues parelles. Algun griset es queda a niar al delta del Llobregat, però molts, com també altres espècies que han estat presents a la zona aquests mesos, marxaran. S'han refugiat a una zona del riu que és poc transitada, per desconeguda i per inacessible, i potser això ha afavorit que aquestes espècies hi fossin.

Però el desconeixement no sempre va a favor de la conservació dels espais. Per això saludem des d'aquest blog la iniciativa que ha sorgit a la ciutat d'apadrinament del riu Llobregat. No deixeu de visitar el seu blog aquí. El dia 12.2.2014 es va signar al saló de plens de l'Ajuntament un compromís entre 80 entitats, particulars, col·legis i altres estaments de la ciutat pel qual aquests mostren el seu interès i compromís en fer quelcom pel riu. Nosaltres, des d'aquest bloc, ens hem apuntat i continuarem difonent els valors naturals del riu i la marina de L'Hospitalet tant pel seu interès biològic o científic, com perquè pugin ser emprats des del punt de vista pedagògic.

L'Hospitalet és 'de Llobregat', fa temps que ho diem això. I el que s'ha aconseguit ha estat per la voluntat d'uns pocs. Per la voluntat de que la majoria dels i les hospitalenques no perdem aquest il·lustre cognom, que el coneguem i que el fem nostre. Ja fa temps que el Llobregat no és amarronat. I en aques bloc ho hem demostrat. Falta molta feina. I molta pedagogia. Però certament el camí, no només de la reivindicació que fa temps que es fa, sinó de la divulgació, però sobre tot de la complicitat calia començar-lo algun dia. I tal dia com ahir ha de ser aquest dia.

Potser quan els xarxets i els grisets tornin la propera tardor es trobaran un millor Llobregat a L'Hospitalet. Ara sembla és, encara més, a les nostres mans.


Anas strepera ♂. Riu entre ponts, 13.2.2014 © Ricard Gutiérrez


  • Llistat d'espècies (Ricard Gutiérrez)

Torre Gran

Xivita Tringa ochropus 3 ind
Xivitona Actitis hypoleucos 1 ind
Xoriguer comú Falco tinnunculus 1 ind
Cuereta blanca Motacilla alba 2
Pit-roig Erithacus rubecula 1
Rossinyol bord Cettia cetti 2
Garsa Pica pica 2
Estornell vulgar Sturnus vulgaris 1

Riu Llobregat entre ponts

Xarxet comú Anas crecca 7
Ànec griset Anas strepera 4
Ànec collverd Anas platyrhynchos 2
Martinet blanc Egretta garzetta 1
Cabusset Tachybaptus ruficollis 3
Fotja Fulica atra 9
Polla d'aigua Gallinula chloropus 2
Cuereta torrentera Motacilla cinerea 1
Rossinyol bord Cettia cetti 2
Tallarol de capnegre Sylvia melanocephala 1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada