diumenge, 15 de setembre del 2013

Parc de les Planes, 15 de setembre: venen els pitrojos, ve la tardor


Pit-roig Erithacus rubecula. Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 15.9.2013  © Ricard Gutiérrez



Diumenge primera hora del matí. Trons per la banda d'estribord, que dirien els mariners. Un front de tempestes sembla que frega el litoral català però direcció el Maresme. Tormenta + migració d'ocells? Pinta bé la fòrmula. Agafem el material i cap el parc de les Planes. A veure si afegim alguna espècie al 'gran any 2013'.

Malgrat sembla que ha de ploure molt, la veritat és que els núvols passen ràpid sense deixar ni una gota. Ni cap rapinyaire migratòria. De tant mirar cap amunt una mica més i xoquem una senyora baixeta que mirava a terra i jo mateix. Sort que a l'últim moment evitem un 'xoc de cultures'. Somriures i continuem camí. El parc és sorprenentment ple de gent fent esport o passejant el gos, cosa que contrasta amb els carrers buits de primera hora de diumenge. Alguns ocells es deixen veure o s'escolten, però tampoc no massa. Destaquen bastants pitrojos Erithacus rubecula, que certament indiquen que la tardor ja és aquí. Onze contactes és força per un lloc on no hi ha més de cinc a l'hivern de forma habitual.

Tudó Columba palumbus. Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 15.9.2013  © Ricard Gutiérrez


En els vessants de gespa, tudons mengen sense por al costat d'un sorollós equip de fútbol internacional que persegueix una pilota amunt i avall. Un reclam conegut entre els arbres de ribera resulta ser un mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), no, dos!, migrants.

Mastegatatxes Ficedula hypoleuca Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 15.9.2013  © Ricard Gutiérrez


Més amunt, amb el flaix a la càmera vista la poca llum ambiental passem per un lloc on a la primavera havíem vist el tallarol de garriga (Sylvia cantillans). Al costat d'un altre mastegatxes... un tallarol de garriga! Increïble. Mateix racó del parc, viatge d'anada i tornada per allà. Foto llunyana, que hi ha pardals que veure. I és que els pardals cada cop són més rars a la ciutat, ja que els manca l'aliment habitual. Al costat un ocell negre. Estornell? No, un jove de merla fosc però amb el bec que encara no s'ha tornat groc com els dels mascles adults.

Tallarol de garriga Sylvia cantillans. Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 15.9.2013  © Ricard Gutiérrez

Merla Turdus merula 1cy Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 15.9.2013  © Ricard Gutiérrez

Cotorreta de pit gris Myopsitta monachus Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 15.9.2013  © Ricard Gutiérrez


Una cotorreta de pit gris (Myopsitta monachus) s'ho mira des d'un roure proper. Sí, un roure. Fa una mica de mal a la vista veure una espècie exòtica en un arbre 'del terreno' com dirien al delta de l'Ebre. Però han vingut per no marxar, com altres espècies colonitzadores. La tòrtora turca, per exemple, que va arribar a finals del segle XX pels seus propis 'medis' però que ara gairebé substitueix del tot a la tortora 'vulgar' que de comuna té ben poc, tot i encara ser espècie cinegètica. Un escàndol per a molts.

Tórtora turca Streptopelia decaocto Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 15.9.2013  © Ricard Gutiérrez


La migració no sembla en aquell punt àlgid que esperàvem. Sí que estan passant alguns mastegatatxes, mosquiters, els dos tallarols de garriga observats i han arribat alguns ocells hivernants que segur emmascaren també migrants, com el tallarol de casquet o el pit-roig. Però encara s'ha d'animar el moviment migratori els propers dies i setmanes. Serà qüestió d'anar-s'hi passant.

L'animat grup de petanquistes, la gent que continua corrent amunt i avall i una mallerenga petita es queden al parc mentre que el deixem per anar a fer altres coses.

Mallerenga petita Periparus ater Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 15.9.2013  © Ricard Gutiérrez

  • Llistat d'espècies

Diumenge 15 setembre 2013
Parc de les Planes
08h00-09h30
 08h00-09h30 
~12 Pardals comuns  Passer domesticus
≥10 Estornells vulgars  Sturnus vulgaris
× Garses  Pica pica
Raspinells comuns  Certhia brachydactyla
Mallerenga carbonera  Parus major
Mallerengues petites  Periparus ater
Mallerenga emplomallada  Lophophanes cristatus
≥3 Mastegatatxes  Ficedula hypoleuca
≥4 Mosquiters de passa  Phylloscopus trochilus
≥3 Tallarols capnegres  Sylvia melanocephala
Tallarols de garriga  S.cantillans
Tallarol de casquet  S.atricapilla
≥5 Merles  Turdus merula
≥11 Pit-rojos  Erithacus rubecula
Orenetes vulgars  Hirundo rustica
Ballesters  Apus melba
× Cotorretes de pit gris Myopsitta monachus
≥10 Tórtores turques  Streptopelia decaocto
≥6 Tudons  Columba palumbus
× Coloms roquers  Columba livia var.domestica
≥4 Gavians argentats  Larus michahellis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada