dissabte, 27 d’abril de 2013

Aigua + Llevant + migració = ocellsAvui ha plogut. I estem en una situació de llevantada amb pluges al litoral català en plena època migratòria. Resultat? Algunes espècies migratòries 'han d'aterrar' mentre dura aquest temporal. I com que és de Llevant, algunes espècies més orientals són observades a Catalunya com ha estat el cas el dia 27.4.2013 amb cites de rareses com el papamosques de collar, arpella pàl·lida russa o tallarol xerraire en diferents punts de la costa.S'imposava una visita al riu i al parc a veure què hi havia.

Riu Llobregat

El riu molt 'mullat', molt ple d'aigua. Semblava que els únics que en gaudien eren els ànecs collverds, amb la fotja solitària mirant-s'ho des de l'illeta del mig. Orenetes de tres espècies (vulgar, cuablanca i de ribera -espècie nova pel #BY2013-), una xivitona i poca cosa més.

Oreneta cuablanca Delichon urbicum

Oreneta vulgar Hirundo rustica

Ànecs collverds i Fotja Anas platyrhynchos & Fulica atra

Oreneta de ribera Riparia riparia
 
Al costat, a la bassa de la Torre gran amb cada cop més brutícia altre cop abocada per incontrolats que hi accedeixen des del Terme Municipal de Barcelona (Zona Franca), una tallareta vulgar, un altre collverd i cinc (sí, cinc) bitxacs rogencs junts, molt fugissers i que gairebé no es deixen fotografiar. Sobtadament, tres corriols petits, dos d'ells junts que surten d'un lloc en passar a prop. Què hi ha? Un niu de corriol petit amb un ou! Foto ràpida i marxem, que no es refredi amb el dia que fa.

Niu de corriol petit Charadrius dubius

Bitxac rogenc Saxicola rubetra
 

El Parc de les Planes

Vist que hi havia cert moviment i vistos els missatges rebuts via twitter de @rarebirdspain amb les novetats de rareses per tot arreu decidim donar un cop d'ull al Parc de les Planes. Sota paraigües, cap a les 13h i en un sol arbre, tres mosquiters xiulaires (!!). Una espècie molt escassa i interessant. Hem de tornar quan pari de ploure. I així ho fem per la tarda.

Mosquiter Xiulaire Phylloscopus sibilatrix


No tres, entre vuit i deu! L'ocell petit més abundant era aquest mosquiter de parts inferiors blanques i pitet de color groc llimona, molt llampant tot ell. Només dos mosquiters de passa, més discrets, en comparació. Igual que els ocells, la treva en la pluja és aprofitada per desenes de gossos avids de deixar les seves femtes al parc que òbviament són trepitjades pels que mirem amunt. Què no tenen uns pipicans? Doncs no, a deixar el rastre s'ha dit... Altra mostra de poca urbanitat... Què hi farem...

Continuant amb els ocells, una altra espècie migratòria és present: el mastegatxes, també nova pel #BY2013. I al menys hi ha nou ocells. Un d'ells es pot fotografiar (de casualitat) en vol i amb les ales obertes i sembla que mostra molt blanc per ser hypoleuca... però vaja, de moment ho deixem aquí. A banda d'això, l'avifauna local nidiicant, afanyant-se a fer niu, conquerir parella o bé alimentant ja a joves, com una família de gafarrons.

Estornell  ♂ Sturnus vulgaris

Raspinell comú Certhia brachydactyla

Tudó Columba palumbus
Pit-roig Erithacus rubecula

Mastegatatxes ♂ Ficedula hypoleuca

Mastegatatxes ♂ Ficedula hypoleuca


Uns dies que demostren que malgrat la pluja també s'ha de sortir, perquè aquesta pluja també resulta que és d'ocells.


Llistat d'espècies

  • Parc de les Planes
~3 Merles  
Xoriguer comú  
Gafarrons  
Tallarol capnegre  
Estornells vulgars  
Orenetes cuablanques  
≥4 Orenetes vulgars  
≥4 Ballesters  
× Falciots negres  
≥10 Gavians argentats  
≥5 Garses  
Pit-roig  
Cotorretes de pit gris  
≥4 Tórtores turques  
≥4 Tudons 
Mallerenga petita  
Mallerenga emplomallada  
Mallerenga blava  
Raspinells comuns  
Mosquiters de passa  
 ≥9 Mastegatatxes  
≥8 Mosquiters xiulaires  

  • Bassa de la Torre Gran
Gavina vulgar  
Cadernera  
× Pardals comuns  
≥3 Estornells vulgars  
Garses  
Mastegatatxes  
Tallareta vulgar  
≥3 Trists  
Bitxacs rogencs  
Cotorretes de pit gris  
Cuereta blanca vulgar  
Orenetes cuablanques  
Orenetes vulgars  
≥3 Coloms roquers  
Tudó  
Gavians argentats  
Ànec collverd  
Corriols petits  
Xoriguer comú  
  • Riu Llobregat a L’Hospitalet (entre ponts)
Rossinyol bord  
≥4 Orenetes cuablanques  
≥6 Orenetes vulgars  
Oreneta de ribera  
Xivitona  
≥5 Ànecs collverds  
Fotja vulgar  
Bernat pescaire  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada