diumenge, 17 de març del 2013

Ja estan aquí els ballesters

El 17.3.2013 s'ha pogut observar els primers quatre ballesters (Apus melba) damunt els cels de la ciutat, al barri de Sant Josep. El dia 14.3 ja se n'havia vist uns 27 un parell de km al sud de la ciutat, damunt El Prat de Llobregat, pel que és possible que haguessin creuat abans 'l'espai aeri hospitalenc' tot i que en data 17.3 ja són volant i patrullant damunt el que serà la seva àrea de cria.

Aquest ocell, que rep el nom en anglès d' Alpine Swift perquè frequenta muntanyes, ara nia a algunes ciutats del país en blocs d'una determinada alçada i d'una determinada 'edat constructiva', com vàrem estar investigant fa un parell d'anys. És per això que aquesta espècie protegida també presenta problemes de conservació associats a la conservació de les façanes d'aquests edificis! Però d'això ja en parlarem un altre dia.

Es dona la circumstància que el mateix dia 17.3 s'han registrat les primeres arribades de  Ballesters a Barcelona i Terrassa, en dates coincidents amb anys anteriors. Certament podem considerar el ballester com l'ocell que anuncia puntualment l'arribada de la primavera astronòmica que esdevindrà aquesta propera setmana. 

Avui, celebrar que aviat tornarem a escoltar el cant dels ballester als cels de la ciutat, veritable anunci de la primavera, que ja tenim aquí amb un dels seus senyals més evidents com són aquests magnífics voladors. Malgrat la mala llum de la tarda del 17.3, un parell de testimonis fotogràfics d'aquesta meravella alada.

Benvinguts!

Apus melba 17.3.2013 © Ricard Gutiérrez
Apus melba 17.3.2013 © Ricard Gutiérrez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada