diumenge, 24 de febrer de 2013

#BY2013: neu, gralles i gratapalles

  

La nit del 22 al 23.2.2013 havia de nevar a cotes baixes a Catalunya, potser arribant a Barcelona i rodalia. Els nens s'anaven a dormir a la ciutat demanant als pares si nevaria a L'Hospitalet. Els cinc o sis graus de la nit no feien pensar que l'aigua nocturna esdevingués neu com la de fa uns pocs anys. Però a les muntanyes de la rodalia sí nevaba. I el paisatge blanc es va estendre per bona part de Catalunya, inclosa la rodalia de L'Hospitalet. Quina dita tenen els pescadors? 'mar revuelta, ganancia de pescadores'... doncs més o menys el mateix pels ornitolegs: mal temps a les muntanyes, ocells que baixen cap a la plana. Així que, tot i la pluja i els 5ºC, cap a la Torre Gran i el riu el dia 23.2 a veure si afegíem alguna cosa a la llista del 'Gran any' (#BY2013). I no una sinó tres vam afegir...
 

Des de la Torre Gran, ocupada per un grup de gent, Sant Pere Màrtir oferia una visió força diferent de l'habitual. Només arribar a la zona, amb clots a la zona de la bassa de laminació, quatre tords (Turdus philomelos) ja van donar a entendre que, efectivament, cert moviment cap a contrades litorals havia ocorregut aquella nit. De sobte una veu familar. Una gralla? Quant de temps feia que no veia una gralla a LH? Sï. Una gralla estava aturada en un pal de la llum a prop el riu. Ràpid òptica i càmera i queda immortalitzada, qui sap si per primer cop, la presència de la gralla a la ciutat. Una espècie més pel Big Year!
 
Gralla Corvus monedula Torre Gran 23.2.2013

Gralla Corvus monedula Torre Gran 23.2.2013

El riu portava força aigua i, de color vermellós pels fangs arrossegats, feia honor al seu nom llatí donat pels romans: 'Rubricatus' o riu vermell. A causa de l'alt nivell els ocells que hi havia (bàsicament espècies que hi niaran com collverds o fotges i polles) estaven prop l'illeta central del riu 'entre ponts'. Algun corbmarí gros anava amunt i avall i un martinet blanc intentava pescar alguna cosa que dur-se al bec. Aigües avall, ja al terme d'El Prat, gavines rialleres i una tardana femella de morell caproig. Cap fredeluga de les que havíem vist la darrera visita: ja han marxat cap a centre i nord d'Europa! Aquests dies de la segona-tercera desena de febrer marquen la migració al nord d'aquesta espècie de la qual a primers de març en quedaran ben poques a Catalunya. Un reclam familiar a les canyes de la vora del riu i després als pocs arbres que hi havia va delatar la presència de no una sinó tres mallerengues blaves, espècie escassa a l'hivern al delta i que havia estat observada abans aquest hivern a la vora del riu. Un altre ocell que sortia de la Torre Gran i anava al riu va resultar ser un mascle de repicatalons, espècie escassa a L'Hospitalet i nova pel #BY2013 (la seixanta!). No anava malament el matí.

Mallerenga blava Cyanistes caeruleus Torre Gran 23.2.2013
Fotges (Fulica atra) i martinet blanc (Egretta garzetta). Riu entre ponts, 23.2.2013
Corbmarí gros Phalacrocorax carbo. Riu entre ponts, 23.2.2013

De retorn a la Torre Gran un tord fugisser va donar la impressió de ser gris. Podria haver estat una griva cerdana, que fora primera cita per a #LH, però no es va relocalitzar i deixarem aquesta breu observació 'en conserva' fins una altra ocasió. El que si hi havia era força passeriformes aprofitant-se dels tolls de la zona inundable de la Torre Gran: pinsans, pardals xàrrecs, caderneres, estornells, algún tord més i amb tot aquest grup, un gratapalles femella, espècie escassa també a la zona i que vam poder fotografiar des del vehicle. Un trist reclamant va constituir l'espècie 61 pel #BY2013.

Cadernera Carduelis carduelis Torre Gran 23.2.2013
Gratapalles ♀ Emberiza cirlus Torre Gran, 23.2.2013

Algunes vegades un té la sensació de jugar-se el físic anant a veure fauna per algunes zones de la ciutat. La deixadesa d'algunes d'aquestes zones també casa amb el qualificatiu de 'periurbanes' i en part és darrera el fet que encara hi hagi fauna que requereix de certa tranquil·litat. Però sembla ser que la gestió de la Torre Gran i el riu ara depèn de l'Ajuntament de L'Hospitalet. No estaria de més donar-hi un cop d'ull a la biodiversitat que estem mirant de mostrar en aquest bloc per adonar-se de l'oportunitat que la mínima preservació o adequació de tot aquest conjunt d'espais representa per una ciutat que té l'estigma de ser una de les més densament poblades del món. Però que encara té natura no únicament a prop seu, sinó també dins els seus límits.

Per acabar, 'Mar revuelto, ganancia de pescadores' deiem ... 60,6% dels ocells vistos el 2013 a #LH en un sol dia i un sol lloc. Certament una dita molt adequada també per als naturalistes urbans.
 

Llistat d'espècies observades 

Observador: R.Gutiérrez
n Nombre mínim d'exemplars (+, mínim o indeterminat)
R Riu entre ponts
T Torre Gran
 1. Ànec collverd Anas platyrhynchos 5 R
 2. Morell de cap roig Aythya ferina  1R
 3. Cabusset Tachybaptus ruficollis 1R
 4. Corb marí gros Phalacrocorax carbo 1R
 5. Esplugabous Bubulcus ibis 1T
 6. Martinet blanc Egretta garzetta 1R
 7. Bernat pescaire Ardea cinerea 2R
 8. Polla d'aigua Gallinula chloropus 4R
 9. Fotja vulgar Fulica atra 13R
 10. Xivita Tringa ochropus 1T
 11. Xivitona Actitis hypoleucos 1R
 12. Gavina vulgar Chroicocephalus ridibundus +60R
 13. Gavià argentat Larus michahellis +5T
 14. Colom roquer Columba livia +T +R
 15. Tórtora turca Streptopelia decaocto 1T
 16. Cotorreta de pit gris Myiopsitta monachus 3T
 17. Titella Anthus pratensis +6T
 18. Cuereta torrentera Motacilla cinerea 1R
 19. Cuereta blanca Motacilla alba 1T 1R
 20. Pit-roig Erithacus rubecula +4T 1R
 21. Bitxac comú Saxicola rubicola 1T
 22. Tord comú Turdus philomelos +6T 1R
 23. Rossinyol bord Cettia cetti 2R
 24. Trist Cisticola juncidis 1T
 25. Tallarol capnegre Sylvia melanocephala 2T
 26. Mallerenga blava Cyanistes caeruleus 3R
 27. Garsa Pica pica +3R
 28. Gralla Corvus monedula 1T
 29. Estornell vulgar Sturnus vulgaris +T
 30. Pardal comú Passer domesticus +T
 31. Pardal xarrec Passer montanus +10T
 32. Pinsà comú Fringilla coelebs +12T
 33. Gafarró Serinus serinus +8T
 34. Cadernera Carduelis carduelis +10T
 35. Lluer Carduelis spinus 1R
 36. Gratapalles Emberiza cirlus 1♀T
 37. Repicatalons Emberiza schoeniclus 1♂R 1♂T

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada