dilluns, 14 d’octubre del 2024

Primera cita de merla de pit blanc (Turdus torquatus) a L'Hospitalet de Llobregat

 

Turdus torquatus (J.F.Naumann, Wikimedia Commons, Public domain)

La matinada del dia 11.10.2024 es va gravar el reclam nocturn en vol d’una merla de pit blanc (Turdus torquatus) sobrevolant el barri de Sant Josep. El sonograma, format per barres verticals en baixa freqüència, és a sota i és característic de l'espècie. 

 

Sonograma del reclam de T.torquatus registrat a les 04:01 del dia 11.10.2024

 

Es tracta del primer registre d’aquesta espècie de túrdid, emparentat amb les merles (T.merula) que trobem a la ciutat però procedent de latituds més septentrionals i que, especialment l’octubre, passa en migració per Catalunya, on alguns exemplars hi hivernaran (vegeu SIOC per a més informació sobre l’espècie).

 

Distribució hivernal de la merla de pit blanc a Catalunya (Font: SIOC)

 

 

El seguiment de la migració nocturna havia donat bons resultats a la ciutat (per exemple els de 2022 o les primeres cites de durbec a la ciutat mitjançant aquest sistema el 2021). 

La mateixa nit del dia 11.10 també es van detectar 5 durbecs, 441 contactes de tord  comú (T.philomelos), un dels primers tords ala-rojos (T.iliacus) de la temporada i 20 merles migratòries ja que aquesta espècie freqüent a la ciutat també té components poblacionals que són migrants. Algunes espècies són conegudes com a bons migrants nocturns, com els 11 pitrojos (Erithacus rubecula) també gravats el dia 11.10, mentre que d’altres no se’ls coneix encara el reclam nocturn.

La migració nocturna i el seu seguiment, anomenat nocmig, permet palesar com fins i tot nuclis urbans com el nostre són –es vulgui o no- dins una ruta migratòria important que connecta el nord d’Europa i l’Àfrica que travessen milions d’ocells cada any en dues direccions. Ara a la tardor en sentit sud. Només el soroll nocturn propi de les ciutats en dificulta el seguiment, però la diversitat d’espècies, i la quantitat que ens sobrevolen, no deixa de ser la darrera frontera en el coneixement ornitològic a casa nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada