dimecres, 17 de juliol del 2024

La cames-llargues (Himantopus himantopus) torna a niar a L'Hospitalet de Llobregat

Es tracta del segon cas de cria després de l'èxit de la nidificació el 2020.

Una parella ha tirat endavant dos polls a la bassa de la Torre Gran


La visita rutinària a la Torre Gran el 17.7.2024 va comportar diferents sorpreses. En primer lloc (figures), l'extensió de la boga (Typha sp), que donava un cert component de naturalització a aquesta infraestructura hidràulica que, amb tot, és la làmina d'aigua més interessant del municipi i probablement una de les més rellevants del Barcelonès. A les bogues, diferents odonats entre ells la deltaica Sympethrum fonscolombii, de tons vermellosos o grocs.


De l'altra banda, l'extensió de la zona amb aigua essent com era mitjans de juliol, fet que ha possibilitat per segon cop (l'anterior el 2020) la nidificació de la cames-llargues (Himantopus himantopus) i també la presència d'una parella reproductora de corriol petit (Charadrius dubius) entre d'altres espècies.



A dalt: familia de cames-llargues a la Torre Gran, a sota adult fent el típic 'display' anti-depredadors davant la meva arribada (Fotos: mòbil Samsung a 4x).


Teniu una revisió de l'estatus de la cames-llargues a L'Hospitalet a l'entrada d'aquest blog de la cria de 2020. Curiosament, com en aquella ocasió, també s'ha observat avui un exemplar de polla d'aigua (Gallinula chloropus) i s'ha confirmat la nidificació de la cuereta blanca (Motacilla alba) a la zona.

A Catalunya només hi nien 1700-2300 parelles (www.sioc.cat) i té una distribucíó molt reduïda, amb molts efectius al Delta de l'Ebre. Amb tot és la única parella nidificant al Barcelonès sud i, si no ha niat cap al Besòs, de tota la comarca. Una raó més per valoritzar aquesta zona.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada