dimarts, 18 de juny del 2013

Una colònia d'una espècie en perill d'extinció, a 735 metres del límit del terme municipal

L'estany del Port, a l'esquerra del mapa de 1706

Gavina corsa (Larus audouinii). Aquesta és l'espècie. Una gavina observada rarament a la ciutat (vegeu aquí la crònica de la primera cita a la ciutat), s'ha posat a nidificar en un solar de la Zona Franca, dins l'antic terme de l'Hospitalet i hemidelta nord del Llobregat, el 2013.

Durant el 2013 s'ha detectat com una part de les gavines corses que niaven a l'Illa del Molí del riu Llobregat, dins el terme municipal d'El Prat de Llobregat, s'han desplaçat a un solar abandonat de la Zona Franca de Barcelona. A escassament 735 metres del límit del nostre terme municipal i prop, molt a prop, d'on havia existit l'estany del Port, un dels estanys (amb el de la Torre del Riu) que van perviure a l'hemidelta nord del Llobregat fins el segle XIX el primer, i el XX el segon. Es tracta, per tant d'una colònia deltaica, una mica en part reivindicadora del caràcter de marina de tot aquest àmbit, estigui o no urbanitzat.

Aquesta sorprenent nidificació podria haver estat afavorida per les abundants pluges de la primavera 2013 que haurien fet creixer molt la vegetació de l'illa del Molí i forçar a les corses a buscar un lloc alternatiu. En aquest solar de l'hemidelta nord criava escassament el gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis), fet que podria haver atret a les corses que colonitzen per primer cop aquesta zona, esdevenint la colònia més septentrional del món.


Poll de gavina corsa d'entre els anellats el 17.6.2013 a la colònia de l'antic estany del Port, Barcelona

La similitud del solar de la Zona Franca a algun espai molt proper dins el terme de L'Hospitalet fa pensar en perquè no podria arribar fins i tot a niar aquesta espècie a la ciutat? Ciencia ficció? Segurament la mateixa ciencia ficció que hauríem invocat tots deu anys enrera si ens haguessin dit que la corsa anava a criar a un solar de la Zona Franca, al que eren les marines de L'Hospitalet, el que era la rodalia de l'estany del Port.

Per saber més.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada