dilluns, 1 d’abril del 2013

Comença l'abril. Prenem posicions

Corriol petit © Ricard Gutiérrez  1.4.2013


Ja ha començat l'abril, mes de la migració dels ocells per definició a la mediterrània. Ja durant el març han passat algunes espècies migratòries, però l'abril, particularment la segona quinzena, marca un màxim anual a Catalunya. Quantes espècies afegirem al 'Gran Any 2013' a la ciutat?

Per mirar de copsar com estava 'la cosa' el matí del dia 1.4.2013, núvol, rúfol, no gaire primaveral, hem estat donant un cop d'ull ràpid per la bassa de la Torre Gran, el riu entre ponts, el riu per sobre de la C-31 i encara el parc de les Planes. Comença l'abril i algues espècies prenen posicions. Però encara li falta pel fort del pas.


Cames-llargues © Ricard Gutiérrez 1.4.2013
Cames-llargues © Ricard Gutiérrez 1.4.2013


La Torre Gran

Malgrat les pluges, l'espai inundable era gairebé sec del tot i sense cap rastre de fauna. A la zona adjacent inundada però, dues espècies noves pel #BY2013: la cames-llargues (una parella) i tambe l'oreneta vulgar, de la que hi havia diferents exemplars en vol i un mascle aturat relativament a prop que es va poder fotografiar. Al costat seu un dels cinc corriols petits que hi havia a la bassa. A veure si hi nien enguany també. La tercera espècie 'nova' va passar volant: una cuereta groga i tot seguit un interessant teixidor a la cerca, segurament, d'algun arbre per fer-hi niu.  L'ambient, fora d'aquestes espècies, encara força 'parat' amb espècies hivernals com el pit-roig encara presents i en general poca animació.


Oreneta vulgar ♂ © Ricard Gutiérrez 1.4.2013


Llistat d'espècies. Bassa de la Torre Gran
Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
1
 individu,

Cames llargues (Himantopus himantopus)
individus,

Corriol petit (Charadrius dubius)
individus, 

Xivita (Tringa ochropus)
individu,       
Gavià argentat (Larus michahellis)
individus, 
Colom roquer (Columba livia)
individus, 
Tórtora turca (Streptopelia decaocto)
individu, 

Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
≥6 
individus, 

Cuereta groga (Motacilla flava)
individu, 

Cuereta blanca vulgar (Motacilla alba)
individus, 
Pit-roig (Erithacus rubecula)
individu, 

Trist (Cisticola juncidis)
individus, 

Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
individu, 

Teixidor (Remiz pendulinus)
individu, 

Garsa (Pica pica)
individu, 

Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
individus, 

Pardal comú (Passer domesticus)
≥5 
individus,


El riu entre ponts

El fort cabal, producte de pluges i el desgel, feia que l'illeta del mig, que separa #LH  d'El Prat, no tingués gairebé vores. Hi havia quatre mascles de collverd (les femelles apareixeran aviat amb els pollets...), tres fotges (potser també criant ja) i una xivitona. A banda d'això, algun ocell pels marges dels que el tallarol de casquet era clarament migrant. Al cel, alts, grups de ballesters desplaçant-se de la ciutat al delta del Llobregat per alimentar-se. Un gavià argentat ataca un ballestar i, sorprenentment, l'agafa per l'ala. Durant un moment el té en vol. Però el ballester s'espabila i comença a revolotejar i s'aconsegueix alliberar. Com si fos un pelegrí (per sort no ho és), el gavià comença a perseguir el ballester. Però aquest abandona el seu monòton vol ciutat-camp per fer els acrobàtics vols a que ens té acostumats. I s'escapa. Uff, no s'ho mereixia el gavià. La fotja del riu continua nedant corrent amunt aliena al que acaba de passar damunt seu.

Fotja al riu Llobregat © Ricard Gutiérrez 1.4.2013

Llistat d'espècies. Riu Llobregat a L’Hospitalet (entre ponts)
≥3 Gavians argentats  
≥14 Ballesters  
Oreneta cuablanca  
Mallerenga carbonera  
Gafarró  
Orenetes vulgars  
Xivitona  
Verdum  
Rossinyols bords  
Tallarol de casquet  
Mosquiters comuns  
Tallarols capnegres  
Colom roquer  
Polla d'aigua  
Fotges vulgars  
Ànecs collverds  
Garses  
Bernats pescaires
Titella


Riu entre C-31 i C-32

Senyors que juguen a golf, ramats de bens multitudinaris, gent que passeja, corre, va en bici. Resultat: dos teixidors fugissers. Decidim marxar.

Mallerenga petita © Ricard Gutiérrez 1.4.2013


Parc de les Planes

Una mica tard per anar-hi, força gossos per tot en conseqüència, passem un moment per la part sud del parc. Encara però trobem  una mallerenga petita que cerca lloc per fer-hi niu fent cas omís de les caixes niu instal·lades per l'Ajuntament amb criteris certament no afavorits per aquest exemplar. I un furtiu mosquiter de passa, que sense emetre reclam (d'acord amb la grisor del dia) va voltant per les alzines del parc. Més amunt dos tallarols de casquet més, d'aspecte rabassut i engrassit, donen fe que s'estan atipant per preparar-se per la migració. Al terra, entre gos i gos, una merla cerca aliment. Comença la temporada de cria i cal prendre posicions. D'aquí a uns dies, més.

Llistat d'espècies. Parc de les Planes
Merla  
Mosquiter de passa  
× Garses  
× Coloms roquers  
× Gavians argentats  
× Ballesters  
≥5 Tudons  
Tallarols de casquet  
Mallerenga petita

Totes les cites han estat introduïdes al portal ornitho.cat per a futura referència científica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada