dissabte, 9 de febrer del 2013

Cert moviment al riu 'entre ponts'

Fredelugues Vanellus vanellus al riu © Ricard Gutiérrez 8.2.2013


El 8.2 vam fer una breu visita al riu Llobregat 'entre ponts', és a dir, entre el pont de la C-31 (el de l'autovia) i el de l'AVE, que constitueix el límit sud del terme municipal de L'Hospitalet, a tocar del d'El Prat de Llobregat.

Els accessos a la zona són difícils. S'ha de passar per la zona de la Torre Gran on els abocaments d'una empresa radicada a la limítrofa Zona Franca de Barcelona que ha permès la destrucció de tres camions trailer, ha provocat un escampall de deixalles considerable a la zona. Això unit a l'ocupació de la pròpia masia per personal itinerant, fa que no esdevingui l'àrea un indret que transpui seguretat ni 'glamour' precisament. No obstant això, segueix havent-hi certa quantitat de fauna potser afavorida per aquesta 'tranquil·litat' forçada.

Mentre que la bassa de la Torre gran és pràcticament seca i no acollia més que una fredeluga Vanellus vanellus, al riu entre ponts es notava que l'hivern 'biològic' avança cap la seva fi.

Becadell Gallinago gallinago © Ricard Gutiérrez 8.2.2013
En relació al mes de gener ja no hi havia morells visibles des de la zona. Tampoc cap xarxet dels observats setmanes abans ni, potser això per casualitat, cap bernat pescaire ni cap cabusset. El grup hivernant de fredelugues, però sí restava a les illetes del riu i sumaven 26 exemplars.  Amb elles un grup nombrós de gavines rialleres o vulgars que ja mostraven, com es veu a les fotos, diferents estadis de muda del seu plomatge al nupcial, en el que tenen el cap marró. Amagat a un marge, en mig de la vegetació, un becadell o 'cegard' en nom local deltaic.

D'interès, per la riba, una mallerenga blava Cyanistes caeruleus de primer hivern, que enguany han estat relativament freqüents per la plana deltaica i pel terme en general. També es va veure un conill a la riba i al riu encara no hi havia cap mena de tortuga d'aigua, ni de rierol ni de Florida. Encara fa massa fred.


El mateix dia, riu avall a la Reserva Natural de la Ricarda - ca l'Arana, a El Prat de Llobregat, ja es va veure la primera oreneta cuablanca Delichon urbicum, pel que podríem dir que el febrer comença a donar signes de cert moviment dins la tònica hivernal en la que esperem durant les properes setmanes afegir alguna nova espècie al #BigYear2013 !.

Gavina vulgar Chroicocephalus ridibundus © Ricard Gutiérrez 8.2.2013. Aquest exemplar tot just comença la muda del cap d'hivernal a l'estival més marró
Gavina vulgar Chroicocephalus ridibundus © Ricard Gutiérrez 8.2.2013. L'exemplar de la dreta té ja mig cap mudat. Els altres s'estan gratant i arreglant el plomatge llevat del més proper que és descansant

Gavina vulgar Chroicocephalus ridibundus © Ricard Gutiérrez 8.2.2013. Exemplar ja gairebé en plomatge totalment estival

Llistat d'espècies observades

   1  Conill Oryctolagus cuniculus

Ocells:

3 Mosquiters comuns 
~5 Coloms roquers  
Pardals comuns  
~80 Gavines vulgars  
Tallarol capnegre  
Rossinyols bords  
Tord comú  
Pit-rojos  
Mallerenga blava  
Pinsà comú  
Cuereta blanca vulgar  
Polles d'aigua  
Fotges vulgars  
Corbs marins grossos  
Ànecs collverds  
27 Fredelugues  
Becadell comú

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada