La nit del 22 al 23.2.2013 havia de nevar a cotes baixes a Catalunya, potser arribant a Barcelona i rodalia. Els nens s'anaven a dormir a la ciutat demanant als pares si nevaria a L'Hospitalet. Els cinc o sis graus de la nit no feien pensar que l'aigua nocturna esdevingués neu com la de fa uns pocs anys. Però a les muntanyes de la rodalia sí nevaba. I el paisatge blanc es va estendre per bona part de Catalunya, inclosa la rodalia de L'Hospitalet. Quina dita tenen els pescadors? 'mar revuelta, ganancia de pescadores'... doncs més o menys el mateix pels ornitolegs: mal temps a les muntanyes, ocells que baixen cap a la plana. Així que, tot i la pluja i els 5ºC, cap a la Torre Gran i el riu el dia 23.2 a veure si afegíem alguna cosa a la llista del 'Gran any' (#BY2013). I no una sinó tres vam afegir...
Des de la Torre Gran, ocupada per un grup de gent, Sant Pere Màrtir oferia una visió força diferent de l'habitual. Només arribar a la zona, amb clots a la zona de la bassa de laminació, quatre tords (Turdus philomelos) ja van donar a entendre que, efectivament, cert moviment cap a contrades litorals havia ocorregut aquella nit. De sobte una veu familar. Una gralla? Quant de temps feia que no veia una gralla a LH? Sï. Una gralla estava aturada en un pal de la llum a prop el riu. Ràpid òptica i càmera i queda immortalitzada, qui sap si per primer cop, la presència de la gralla a la ciutat. Una espècie més pel Big Year!
Gralla Corvus monedula Torre Gran 23.2.2013 |
Gralla Corvus monedula Torre Gran 23.2.2013 |
El riu portava força aigua i, de color vermellós pels fangs arrossegats, feia honor al seu nom llatí donat pels romans: 'Rubricatus' o riu vermell. A causa de l'alt nivell els ocells que hi havia (bàsicament espècies que hi niaran com collverds o fotges i polles) estaven prop l'illeta central del riu 'entre ponts'. Algun corbmarí gros anava amunt i avall i un martinet blanc intentava pescar alguna cosa que dur-se al bec. Aigües avall, ja al terme d'El Prat, gavines rialleres i una tardana femella de morell caproig. Cap fredeluga de les que havíem vist la darrera visita: ja han marxat cap a centre i nord d'Europa! Aquests dies de la segona-tercera desena de febrer marquen la migració al nord d'aquesta espècie de la qual a primers de març en quedaran ben poques a Catalunya. Un reclam familiar a les canyes de la vora del riu i després als pocs arbres que hi havia va delatar la presència de no una sinó tres mallerengues blaves, espècie escassa a l'hivern al delta i que havia estat observada abans aquest hivern a la vora del riu. Un altre ocell que sortia de la Torre Gran i anava al riu va resultar ser un mascle de repicatalons, espècie escassa a L'Hospitalet i nova pel #BY2013 (la seixanta!). No anava malament el matí.
Mallerenga blava Cyanistes caeruleus Torre Gran 23.2.2013 |
Fotges (Fulica atra) i martinet blanc (Egretta garzetta). Riu entre ponts, 23.2.2013 |
Corbmarí gros Phalacrocorax carbo. Riu entre ponts, 23.2.2013 |
De retorn a la Torre Gran un tord fugisser va donar la impressió de ser gris. Podria haver estat una griva cerdana, que fora primera cita per a #LH, però no es va relocalitzar i deixarem aquesta breu observació 'en conserva' fins una altra ocasió. El que si hi havia era força passeriformes aprofitant-se dels tolls de la zona inundable de la Torre Gran: pinsans, pardals xàrrecs, caderneres, estornells, algún tord més i amb tot aquest grup, un gratapalles femella, espècie escassa també a la zona i que vam poder fotografiar des del vehicle. Un trist reclamant va constituir l'espècie 61 pel #BY2013.
Cadernera Carduelis carduelis Torre Gran 23.2.2013 |
Gratapalles ♀ Emberiza cirlus Torre Gran, 23.2.2013 |
Algunes vegades un té la sensació de jugar-se el físic anant a veure fauna per algunes zones de la ciutat. La deixadesa d'algunes d'aquestes zones també casa amb el qualificatiu de 'periurbanes' i en part és darrera el fet que encara hi hagi fauna que requereix de certa tranquil·litat. Però sembla ser que la gestió de la Torre Gran i el riu ara depèn de l'Ajuntament de L'Hospitalet. No estaria de més donar-hi un cop d'ull a la biodiversitat que estem mirant de mostrar en aquest bloc per adonar-se de l'oportunitat que la mínima preservació o adequació de tot aquest conjunt d'espais representa per una ciutat que té l'estigma de ser una de les més densament poblades del món. Però que encara té natura no únicament a prop seu, sinó també dins els seus límits.
Per acabar, 'Mar revuelto, ganancia de pescadores' deiem ... 60,6% dels ocells vistos el 2013 a #LH en un sol dia i un sol lloc. Certament una dita molt adequada també per als naturalistes urbans.
Llistat d'espècies observades
Observador: R.Gutiérrez
n Nombre mínim d'exemplars (+, mínim o indeterminat)
R Riu entre ponts
T Torre Gran
- Ànec collverd Anas platyrhynchos 5 R
- Morell de cap roig Aythya ferina 1R
- Cabusset Tachybaptus ruficollis 1R
- Corb marí gros Phalacrocorax carbo 1R
- Esplugabous Bubulcus ibis 1T
- Martinet blanc Egretta garzetta 1R
- Bernat pescaire Ardea cinerea 2R
- Polla d'aigua Gallinula chloropus 4R
- Fotja vulgar Fulica atra 13R
- Xivita Tringa ochropus 1T
- Xivitona Actitis hypoleucos 1R
- Gavina vulgar Chroicocephalus ridibundus +60R
- Gavià argentat Larus michahellis +5T
- Colom roquer Columba livia +T +R
- Tórtora turca Streptopelia decaocto 1T
- Cotorreta de pit gris Myiopsitta monachus 3T
- Titella Anthus pratensis +6T
- Cuereta torrentera Motacilla cinerea 1R
- Cuereta blanca Motacilla alba 1T 1R
- Pit-roig Erithacus rubecula +4T 1R
- Bitxac comú Saxicola rubicola 1T
- Tord comú Turdus philomelos +6T 1R
- Rossinyol bord Cettia cetti 2R
- Trist Cisticola juncidis 1T
- Tallarol capnegre Sylvia melanocephala 2T
- Mallerenga blava Cyanistes caeruleus 3R
- Garsa Pica pica +3R
- Gralla Corvus monedula 1T
- Estornell vulgar Sturnus vulgaris +T
- Pardal comú Passer domesticus +T
- Pardal xarrec Passer montanus +10T
- Pinsà comú Fringilla coelebs +12T
- Gafarró Serinus serinus +8T
- Cadernera Carduelis carduelis +10T
- Lluer Carduelis spinus 1R
- Gratapalles Emberiza cirlus 1♀T
- Repicatalons Emberiza schoeniclus 1♂R 1♂T
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada