divendres, 3 d’agost del 2012

Falciot pàl·lid (Apus pallidus), nova espècie d'ocell citada a L'Hospitalet


Falciot pàl·lid (Apus pallidus) com l'observat el 3.8.2012 a L'Hospitalet (Penyíscola, Castelló, 22.7.2010 © R.Gutiérrez)


El dia 3.8.2012 s'ha observat un adult de falciot pàl·lid (Apus pallidus) [en castellà: vencejo pálido] sobrevolant la zona agrícola de cal Trabal, a L'Hospitalet (Ricard Gutiérrez). La mateixa zona acollia a primera hora certa activitat d'apodiformes, amb uns pocs  ballesters (Apus melba) i al menys dos falciots comuns (Apus apus), ambdues espècies nidificants a la ciutat.

Preferència altitudinal del falciot pàl·lid (Font: SIOC)
El falciot pàl·lid és una espècie típicament litoral pròpia per exemple dels penya-segats litorals com els del Garraf i no ha estat citat fins ara a la ciutat ni al seu catàleg faunístic (descarregeu-lo aquí en pdf).


Ocupa fins un màxim de 600 metres d'alçada amb la seva preferència situada entre els 0 i 200 metres (font: SIOC) i tampoc és massa freqüent a la resta del delta del Llobregat del qual la zona de cal Trabal en forma part.

Mapa de distribució del falciot pàl·lid a Catalunya (Font: SIOC)

Així per exemple, analitzant les dades de falciot pàl·lid del portal ornitho.cat corresponents a la comarca del Baix Llobregat dels anys 2010 a 2012 (figura) es veu com l'espècie arriba abans que el seu parent el falciot negre i ja durant el febrer però sobretot el març es veuen exemplars. Malgrat no és una espècie que nïi abundantment a la comarca, els mesos de març i abril és quan més observacions es registren i ja ben bé desapareix durant l'estiu. La cita del novembre és gairebé d'hivernada i podria correspondre als darrers exemplars en marxar cap a l'Africa.

Cites 2010-2012 de falciot pàl·lid al portal ornitho.cat corresponents a la comarca del Baix Llobregat (el·laboració pròpia)


La present observació cal emmarcarla bé en els moviments d'alimentació en zones riques en insectes com passa amb cal Trabal i que fan els adults nidificants en contrades properes com el Garraf. Moviments migratoris primerencs foren poc probables en una època en la que els nius del litoral català encara poden tenir polls que han de ser alimentats pels pares.Una nova adició a l'avifauna local que també demostra el refugi de biodiversitat que aquesta zona natural i agrícola acull.


Resumen. Vencejo pálido (Apus pallidus), nueva especie de ave para L'Hospitalet. El día 3.8.2012 se ha observado un adulto de vencejo pálido sobre la zona de cal Trabal, geológicamente correspondiente al delta del Llobregat. El ave iba asociada a un grupo reducido de Apus melba y Apus apus. En Catalunya se trata de una especie litoral cuyas poblaciones nidificantes más próximas se encuentran en el macizo del Garraf, al sur de la ciudad. Siendo poco abundante en la comarca vecina del Baix Llobregat (gráfica) donde se observa sobre todo al llegar en migración, la presente cita estival debe de considerarse como la de un adulto dispersivo en un desplazamiento para alimentarse de insectos como los que pueblan la zona agrícola de L'Hospitalet y que una vez más, contribuye con nuevas especies de aves para el catálogo de la ciudad.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada