dissabte, 30 de setembre del 2017

L’Hospitalet ja no és per als ocells


Periparus ater. Parc de les Planes, 30.9.2017



Dia de reflexions. En plural. Visita matinera al parc de les Planes, que feia temps que no hi anava. A veure si hi havia algun ocell migratori. Dos espècies migratòries sí. Un mastegatatxes i un mosquiter de passa. La resta, les espècies sedentàries o alguna hivernant. Els grups de cotorres, alguna tórtora turca, un parell de tudons molt espantats per tot. Unes garses pels arbres i uns pocs, molt pocs, ocellets pels arbres. El llistat el teniu a eBird. Tot difícil de veure, de gaudir. Perquè de silenci, simplement, no n’hi havia.

Camions i vehicles per la part alta. Mes gossos que persones, la majoria fora del recinte –ampliat- que els han fet a la part alta del Parc, amb font inclosa. Jocs esportius reglats (al camp de la Florida) i espontanis (a la pista de bàsquet reconvertida en camp de futbol sala internacional). Fins i tot un botellón matiner amb ràdio d’aquelles dels anys vuitanta –la de piles que deu gastar- i el que semblaven indigents de països de l’Est (per la parla), acampats –sí, amb una tenda igloo-, al mig del parc. Difícil era veure ocells, certament. Em comentava un veí fa poc que, anant a córrer –el que determinat segment de la població anomena ‘running’- va ser víctima d’un intent de robatori que va evitar justament això, corrent. El parc de les Planes es degrada. I molt. Ja no s’hi pot anar a segons quines hores. Sembla que tornem a l’època dels kinkis, ara versió global. 

Entre tant de soroll algun ocell, com la mallerenga petita de la foto de dalt. Sembla que s’ho miri com dient, ‘què passa aquí? I jo també m’ho pregunto. Resistiu, si us plau. Aquest parc va sortir a la meva guia Quan i on veure ocells a Catalunya, tant en les versions catalanes i castellana com a la internacional. Ara potser m'ho pensaria abans de recomanar-ne obertament la visita.

Són conegudes les voluntats poc amistoses del consistori de la ciutat vers la conservació del que ens queda de zona agrícola i natural a la marina de la ciutat. Com a mínim, senyores i senyors, vetllin pels pocs, poquíssims, parcs urbans que tenim. Si no ho fan pels ocells,  mirin de fer-ho per les persones.


Upupa epops Parc de les Planes, 30.9.2017
Regulus ignicapilla Parc de les Planes, 30.9.2017

Cyanistes caeruleus Parc de les Planes, 30.9.2017

Phylloscopus trochilus. Parc de les Planes, 30.9.2017

Columba palumbus. Parc de les Planes, 30.9.2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada