En una visita avui dia 12.6 a la Torre Gran i el riu entre ponts, ha hagut alguna sorpresa agradable. La primera és que part de la brutícia que denunciàvem en posts anteriors ha desaparegut. Qui no plora no mama. Ja ho dèiem. Posarem un parell d'imatges en un proper post. La segona és la nidificació d'algunes espècies d'ocells a la zona. Veiem-ho per parts.
La Torre Gran
Zona greument amenaçada per un projecte d'accessos al port de Barcelona ('l'autovia de camions'), dels que parlarem en un proper post, presentava espècies protegides d'interès en data 12.6.2014. En primer lloc s'ha confirmat l'èxit reproductor de dues parelles de corriol petit Charadrius dubius, una de les quals ha pogut tirar endavant dos polls, ja juvenils volanders, i la segona al menys un juvenil. Una xifra d'interès i remarcable en l'entorn en que es troba. I probablement de les poques, poquíssimes de la comarca del Barcelonès. La zona acollia també una parella de cames-llargues Himantopus himantopus, tot i que no s'ha observat cap comportament reproductor. La sorpresa ha estat l'observació d'un limícola migrant 'de tornada', és a dir, que ja ha tornat de les seves zones de cria del nord d'Europa: la xivita Tringa ochropus, que restarà amb nosaltres tot l'hivern i que va marxar cap el nord a principis de primavera. Passarà més temps a la marina hospitalenca que a la tundra.
Llàstima que no hi hagi més zones inundades i que no es gestioni la zona d'inundació temporal perquè tindríem, a la comarca del Barcelonès, una àrea humida d'indubtable interès vist el que ja tenim amb el reduït espai disponible i l'estat de degradació de l'entorn.
Charadrius dubius 2 juvs + ad . Bassa de la Torre Gran, L'Hospitalet de Llobregat, 12.6.2014 © Ricard Gutiérrez |
Himantopus himantopus Bassa de la Torre Gran, L'Hospitalet de Llobregat, 12.6.2014 © Ricard Gutiérrez |
A banda de dos conills Oryctolagus cuniculus i nombroses tortugues de Florida (no hem pogut examinar si hi havia alguna de rierol barrejada), la zona acollia unes poques, si bé interessants, espècies d'ocells també amb novetats reproductores.
L'ànec collverd Anas platyrhynchos al menys ha presentat tres parelles amb èxit reproductor a la zona. S'hi veien dos grups de juvenils (foto d'un d'ells a sota) i una femella amb pollets petits també. Pel marge dues parelles de polla d'aigua Gallinula chloropus, una amb tres polls petits.
Anas platyrhynchos juv Riu entre ponts, L'Hospitalet de Llobregat, 12.6.2014 © Ricard Gutiérrez |
Gallinula chloropus ad + 3 PO, Trachemys scripta Riu entre ponts, L'Hospitalet de Llobregat, 12.6.2014 © Ricard Gutiérrez |
Sylvia melanocephala ♂ Riu entre ponts, L'Hospitalet de Llobregat, 12.6.2014 © Ricard Gutiérrez |
Quant als ocells no reproductors, s'ha pogut observar un exemplar d'ànec blanc Tadorna tadorna dels que han colonitzat tot el tram baix del Llobregat a partir de les zones protegides. Hi havia un flux de gavians subadults i immadurs Larus michahellis direcció mar i entre els grups de falciots i ballesters hi havia un falciot pàl·lid Apus pallidus, primera observació a la ciutat el 2014. Malgrat tot, la fauna s'entesta en seguir a L'Hospitalet, recordem-ho, de Llobregat.
Tadorna tadorna. Riu entre ponts, L'Hospitalet de Llobregat, 12.6.2014 © Ricard Gutiérrez |
Larus michahellis, Riu entre ponts, L'Hospitalet de Llobregat, 12.6.2014 © Ricard Gutiérrez |
Llistat d'observacions
Bassa de la Torre Gran
~6 Cueretes blanques vulgars Motacilla alba
2 Tallarols capnegres Sylvia melanocephala
7 Corriols petits Charadrius dubius
2 Cames llargues Himantopus himantopusRiu Llobregat a L’Hospitalet (entre ponts)
1 Ànec blanc Tadorna tadorna
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada