dissabte, 21 de gener del 2012

Llentilles (d'aigua) a cal Trabal

Llenties d'aigua a cal Trabal, 20.1.2012  ©Ricard Gutiérrez


Aquests dies s'està llaurant a cal Trabal. Bona part dels conreus són en descans o essent treballats mentre que algunes verdures encara són collides. En aquest ambient més aviat eixut s'hi pot trobar una espècie de llentia. D'aigua però. És la Lemna minor, que es pot observar als punts d'aigua de la part més propera a la ronda litoral i al canalet de desguàs que hi ha en aquest extrem oest de la zona.

Lemna minor. (Font: USDA NCRS)
La Lemna minor (nom científic) és una planta típica d'aiguamoll de la família de les Lemnàcies, que rep en anglès el nom de duckweed (més o menys, 'alga dels ànecs', tot i que no és cap alga sinó un macròfit) ja que és d'interès per a l'alimentació dels ànecs de superfície com ara els coll-verds (Anas platyrhynchos).

Malgrat creix en aigües riques en nutrients (per exemples canals de zones agrícoles del delta del Llobregat com ara l'esmentat), la seva capacitat de retirar nitrogen, entre d'altres elements, de l'aigua ha estat emprada més enllà del seu paper bioindicador, com a element de depuració terciària de les aigües, ja que en créixer, 's'alimenta' d'aquest nitrogen sobrer de les aigües eutròfiques. Quan creixen, i les llentilles són retirades de l'aigua bé per alimentació animal o bé manualment, aconseguim disminuir la concentració de nutrients a les aigües on són i per tant millorar les seves condicions normalment excedentàries en aquest component.

Es pot llegit més sobre aquesta planta i el seu paper biodepurador en aquest article colombià (en pdf). també a un article de la FAO sobre el seu interès per a l'alimentació animal aquí,o al portal asturià asturnatura entre les múltiples entrades que trobareu a qualsevol cercador d'internet. Hi ha un bon nombre de treballs científics en la matèria.

Malgat l'aspecte general d'una zona concreta pugui semblar el contrari, sempre hi ha petits racons on trobar elements que ens recorden que la marina de L'Hospitalet ha estat, és i serà part d'un sistema deltaic com el del delta del Llobregat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada