© Ricard Gutiérrez
El passat dia 23.9.2011 en el decurs d'una prospecció rutinària per la zona es va detectar a la zona de cal Trabal un mascle subadult de falcó pelegrí (Falco peregrinus). El falcó pelegrí és una espècie pròpia de Catalunya on hi nia la subespècie brookei, de parts inferiors ataronjades i que s'ha reintroduït en alguns indrets com ara també L'Hospitalet de Llobregat. L'exemplar detectat, però no era d'aquesta subespècie local sinó d'una més centre o nordeuropea: bé peregrinus (la nominal de centre-Europa) o més aviat la nordenca calidus. El tamany i les proporcions de l'ocell parlen de que es tractava d'un mascle, ja que les femelles són molt més voluminoses i robustes. Els tons grisos del dors ja senyalen un ocell al menys d'un any de vida però sembla albirar-se, malgrat la distància, alguns tons marronosos a la cua i al dors fets que units a una taca blanquinosa al clatell fa pensar en un subadult.
Els falcons peregrins de les races nordenques migren pel litoral català, L'Hospitalet inclòs, en el decurs dels seus viatges. La data de l'observació coincideix amb les esmentades per la bibliografia (vegeu e.g. SIOC) per a la migració de l'espècie, que també pot hivernar a casa nostra.
La presència de falcó pelegrí a la zona és important. El Falcó pelegrí és inclòs a l'annex I de la DIRECTIVA 2009/147/CE DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO de 30 de noviembre de 2009 relativa a la conservación de las aves silvestres que esmenta la necessitat de protegir àrees del territori significatives per a aquestes espècies. Tant en el gràfic del SIOC a dalt esmentat com en els censos hivernals i migratoris és palès que el delta del Llobregat és rellevant per a la hivernada i migració d'aquesta espècie que té singularment a cal Trabal un lloc de repós i d'observació força regular.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada