diumenge, 27 de gener del 2013

Dos espècies més per al Big Year 2013 al parc de les Planes

Mallerenga carbonera Parus major


Matinal al Parc de Les Planes, entre Sant Josep, Can Serra i La Florida. Un total de 27 espècies d'ocells detectades en un matí de sol i núvols a uns 7ºC. Destaquen dues espècies afegides al #BigYear2013 a la ciutat: el tallarol de casquet Sylvia atricapilla i el lluer Carduelis spinus que no els havíem vist aquest gener encara a la ciutat. No s'han deixat fotografiar cap dels dos si bé algunes altres espècies forestals, com les que acompanyen el post, sí que han pogut ser immortalitzades. Continua la presència de bruels i reietons al parc que van en bàndols associats a mallerengues petites i emplomallades. 

Com a novetat, els coloms domèstics del pont de la Renfe ja tenien pollets petits i atenien els seus nius mentre que els gafarrons Serinus serinus detectats ja cantaven i defensaven territoris, pel que no passaran gaires setmanes que comenci la temporada de cria per a ells. Tampoc no descartem que algun gavià Larus michahellis acabi fent niu a les teulades dels edificis de can Serra propers. Ja va niar una parella a l'estació de Renfe el 2012 i avui s'observaven exemplars adults territorials. Encara falta el febrer, que sol ser fred, però l'avifauna present a l'hivern a la ciutat comença a donar algun signe de canvi i algunes espècies es preparen pel que serà una altra temporada de cria, encara rodejades de visitants hivernals com el pinsà o el lluer.

Pinsà comú ♀ Fringilla coelebs

Mallerenga cuallarga Aegithalos caudatus
Reietó Regulus regulus
Cotxa fumada ♀ Phoenicurus ochruros

Llistat d'espècies. Parc de les Planes (introduït a ornitho.cat, n individus i espècie)
08h15-10h35
 08h15-10h35 
  1.  2 Lluers 
  2. Gafarrons 
  3. Pinsans comuns 
  4. ~5 Pardals comuns 
  5. ≥2 Estornells vulgars 
  6. ≥15 Garses 
  7. Mallerenga carbonera 
  8. Mallerenga blava 
  9. ≥4 Mallerengues petites 
  10. ≥4 Mallerengues emplomallades 
  11. Mallerengues cuallargues 
  12. ≥4 Bruels 
  13. Reietons 
  14. ≥3 Mosquiters comuns 
  15. Tallarols capnegres 
  16. Tallarol de casquet 
  17. Merles 
  18. Cotxa fumada 
  19. Pit-rojos 
  20. Cueretes blanques vulgars 
  21. ≥10 Cotorretes de pit gris 
  22. ~5 Tórtores turques 
  23. Tudó 
  24. × Coloms roquers 
  25. ≥15 Gavians argentats 
  26. Gavina vulgar 
  27. Xoriguer comú  

dimarts, 15 de gener del 2013

Esperança a cal Trabal



Avui hem passat per cal Trabal. Feia fred i estava núvol. Però passejant pel camí al riu, allà on hi havia abans cotxes, runes, abocaments, gent sospitosa fent coses encara més sospitoses, deixalles, i en general, merda; avui hi havia arbres amb fulles que volien sortir, fulles antigues dels mateixos arbres pentinades pel vent, petites herbes que lluitaven per conquerir l'espai fins fa poc robat pels vehicles a motor...

Micropaisatgisme, microespais, nano-natura si voleu. Però tres mil milions de cops millor d'allò pel que es lluitava fa un parell d'anys.




La gent d'aquesta ciutat ho vàrem aconseguir. La natura respon. Poc a poc, però amb pas ferm i segur. Potser no som en un municipi esponerós o que sortirà als documentals de natura. Però hi ha això, petits recons, petites imatges que transmeten optimisme i esperança.


dissabte, 12 de gener del 2013

Una espècie en perill d'extinció visita L'Hospitalet

Morell xocolater Aythya nyroca ♀. Riu Llobregat entre ponts, 12.1.2013 © R.Gutiérrez


El morell xocolater (Aythya nyroca) és un ànec cabussador molt escàs a la Península, on a l'estat espanyol és declarat en perill d'extinció d'acord amb el Real Decreto 139/2011, de 4 de febrero, para el desarrollo del Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial y del Catálogo Español de Especies Amenazadas.

A Catalunya no nia i són ben pocs exemplars els que es presenten a l'hivern associats a d'altres morells, ànecs tots ells cabussadors. Entre el 10 i el 20 de gener de 2013 s'està efectuant el cens hivernal d'ocells a tot Europa i per tant a Catalunya també. Que se sàpigui, el gener de 2013 s'han detectat de moment dos exemplars purs i un híbrid a la Sèquia Major de Vila-Seca, Tarragona (M.Pauly, R.Gutiérrez,C.García et al) i quatre al delta del Llobregat (un mascle i tres femelles, F.López), una de les quals va ser vista el 9 de gener de 2013 al riu, entre els ponts de Mercabarna i el del tren AVE, al municipi d'El Prat de Llobregat.

Justament deu ser aquesta mateixa femella la que s'ha observat el dia 12 de gener de 2013 al riu, prop el pont de la C-31 (José García Moreno), ja dins el terme de L'Hospitalet, on ha pogut ser fotografiada en una breu observació posterior (R.Gutiérrez).

Es tracta de la primera cita de l'espècie per a la ciutat i espècie nº 159 citada a la ciutat amb el valor afegit de tractar-se d'una espècie declarada en perill d'extinció i que ve a reafirmar la vàlua de la marina hospitalenca com a part de la IBA Delta del Llobregat, espai d'interès internacional recentment reconegut.


Per acabar d'arrodonir la jornada, hem detectat a la riba del riu una boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon), espècie protegida i catalogada de vulnerable a l'extinció per part de l'esborrany de catàleg de la fauna amenaçada de Catalunya que va sortir a informació pública en el seu dia. És l'espècie 160 del catàleg de la ciutat i una altra espècie molt valuosa de les zones humides litorals del delta del Llobregat.

Amb les observacions d'avui, el llistat del Big Year 2013 a L'Hospitalet puja a 55 espècies ja: s'ha observat un 34,75% del catàleg de l'avifauna local en els primers dotze dies de l'any!


divendres, 4 de gener del 2013

#BY2013: becadells al riu i aligots a la marina

El 4.1.2013 ens hem trobat amb el vicepresident de Depana, José A. García Moreno mirant ocells a la bassa de la Torre Gran. Ràpidament hem vist l'aligot que hi havia aturat al marge de la bassa. Ni rastre del falcó pelegrí. De sobte, un segon aligot ha aparegut procedent de la zona franca i ha sobrevolat la zona direcció cal Trabal: era el mateix de l'altre dia. La manca d'una ploma a la part interna de les primàries de l'ala dreta el delatava. Segons José, podria haver un total de sis aligots, rapinyaire de gran tamany antigament molt escassa i ara una mica més freqüent, entre la marina de L'Hospitalet i la riba del riu a Cornellà, ja que ell havia vist uns quants feia una estona a l'alçada del camp del RCD Espanyol. Una xifra prou remarcable, tractant-se d'un rapinyaire de mida mitjana-gran i necessitat d'àrea de campeig vital pronunciada.

Al riu entre ponts, 11 xarxets, un martinet blanc, alguna fotja, fredelugues, collverds i ... tres becadells! Gallinago gallinago, espècie que fa el nº 49 del gran any 2013 a la ciutat.

Com diria aquell, ... anem fent!

Aligot Buteo buteo

dimecres, 2 de gener del 2013

Torre Gran i riu Llobregat

  

Una visita de tarda a la marina de L'Hospitalet, amb parades a la Torre Gran, el riu entre ponts i el riu entre el pont de la C-31 i la C-32, tot sumant espècies per al 'gran any' fins arribar a les 48 aquest 2013.


La superfície inundable cada cop és més reduïda atès que l'aigua es va evaporant. La part 'natural' cada cop té menys àrees lliures vist que els tamarius l'estan colonitzant i aviat serà allò un bosquet continuu d'aquesta espècie d'aiguamoll. Unes obres en una línia d'alta tensió i deixalles de l'empresa habitual de transport no ajuden gaire a millorar l'aspecte de la zona, que avui no comptava amb cap falcó i sí un aligot que va passar rumb a cal Trabal. Continuen el corriol i la xivita hivernants, acompanyats avui d'una xivitona.


Aligot comú (Buteo buteo)
Cadernera (Carduelis carduelis)
Corriol petit (Charadrius dubius)


~3 
Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba) 
Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
Esplugabous (Bubulcus ibis) 
≥3 
Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)
≥5 
Gafarrons (Serinus serinus) 
  × 
Gavians argentats (Larus michahellis)
Gavina vulgar (Larus ridibundus) 
Gratapalles (Emberiza cirlus)
≥15 
Pardals comuns (Passer domesticus) 
Pardal de bardissa (Prunella modularis) 
≥8 
Pinsans comuns (Fringilla coelebs)
Pit-rojos (Erithacus rubecula) 
Rossinyols bords (Cettia cetti)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
Xivita (Tringa ochropus) 
Xivitona (Actitis hypoleucos)

Corriol petit Charadrius dubius

Xivitona Actitis hypoleucos

Xivita Tringa ochropus

La zona entre ponts, atès que per la banda del Prat és bastant frequentada, acumula a 'la meitat hospitalenca' més avifauna que al costat pratenc. Així, les aigües baixes i tranquil·les van permetre observar espècies piscívores com el cabusset o el blauet, així com limícoles com ara el pebret o fredeluga, a l'illa del riu.
 



 ≥6 
Ànecs collverds (Anas platyrhynchos) 
Bernats pescaires (Ardea cinerea)
Blauet (Alcedo atthis) 
Cabussets (Tachybaptus ruficollis) 
Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) 
Fotges vulgars (Fulica atra) 
Fredelugues (Vanellus vanellus) 
× 
Gavians argentats (Larus michahellis) 
× 
Gavines vulgars (Larus ridibundus)
Mallerengues blaves (Parus caeruleus) 
Martinet blanc (Egretta garzetta) 
Mosquiter comú (Phylloscopus collybita) 
Pit-roig (Erithacus rubecula) 
Rossinyol bord (Cettia cetti) 
Verdum (Carduelis chloris) 
≥5 
Xarxets comuns (Anas crecca)


Bernat pescaire Ardea cinerea

Cobrmarí gros Phalacrocorax carbo sinensis

Riu Llobregat a L’Hospitalet (entre ponts) / l'Hospitalet de Llobregat (BAR) 

Aquesta zona presentava aigües baixes fet que permetia la presència de xarxets (al menys sis), fotges (al menys sis més), martinets blancs (dos), tres bernats pescaires i dos corbmarins grossos, un d'ells amb una anella metàl·lica que hem intentat llegir sense exit (presentava tres línies de text). Com a espècies noves pel #bigyear2013 hi havia dos bitxacs comuns Saxicola rubicola  (atenció al recent canvi de nom científic) i un parell de titelles Anthus pratensis.


Bitxac comú Saxicola rubicola ♀

Interessant va ser la troballa de rastres de talpó Microtus duocedimcostatus just a la vora del riu essent aquest l'únic mamífer registrat.

Les cites de la Bassa de la Torre Gran i el riu entre ponts han estat introduïdes al portal ornitho.cat 




Comença el gran any de #LH

Tal i com informàvem a l'anterior post, ja  ha començat el 'Gran any 2013' a tot l'estat, i a L'Hospitalet també. A data 2.1.2013, pel matí, ja portem 25 espècies registrades que podeu veure a la pestanya superior, al costat del llistat que hem fet de l'avifauna de la ciutat.

Algunes de les espècies registrades aquest matí al parc de les Planes són les habituals d'aquest hivern, destacant un grupet mixt de tudons i pinsans així com observacions properes de mallerengues, reietons, bruels i cotxes fumades. Un bon moment per veure que als parcs també hi ha fauna!.

Tudó Columba palumbus

Mallerenga carbonera Parus major

Cotxa fumada Phoenicurus ochruros
 Llistat d'espècies




Espècie Nom científic Estimació  Nombre

Gavina vulgar Larus ridibundus1

Gavià argentat Larus michahellis > 5

Colom roquer Columba livia ×

Tudó Columba palumbus > 12

Tórtora turca Streptopelia decaocto ×

Cotorreta de pit gris Myiopsitta monachus ×

Cuereta blanca vulgar Motacilla alba > 4

Pit-roig Erithacus rubecula ~ 5

Cotxa fumada Phoenicurus ochruros ~ 2

Merla Turdus merula ~ 2

Tallarol capnegre Sylvia melanocephala > 4

Mosquiter comú Phylloscopus collybita > 3

Reietó Regulus regulus > 2

Bruel Regulus ignicapilla > 6

Mallerenga cuallarga Aegithalos caudatus > 2

Mallerenga emplomallada Parus cristatus ~ 3

Mallerenga petita Periparus ater ~ 1

Mallerenga blava Parus caeruleus > 6

Mallerenga carbonera Parus major > 3

Raspinell comú Certhia brachydactyla
1

Garsa Pica pica ×

Estornell vulgar Sturnus vulgaris
2

Pardal comú Passer domesticus
2

Pinsà comú Fringilla coelebs > 5

Gafarró Serinus serinus ~ 2